Tahitské perly a ich pôvab

tahitské perly náhrdelník 

 

Tahitské perly stvoril podľa povesti boh,

 

ktorý po dúhe zostúpil na zem a daroval perlorodkám ich dúhové odlesky. Tieto perly patrí vďaka svojej farebnosti a odleskom k tým najžiadanejším perlám vôbec, sú zriedkavé a vysoko cenené. Tahitské perly pochádzajú z ostrovov a lagún Francúzskej Polynézie, kde sa pestujú na perlových farmách na otvorenom mori. Pestovanie perál vo Francúzskej Polynézii sa rozvinulo v 60. rokoch 20. Storočia. Francúz Jan-Marie Dormand v spolupráci s vládou priviedol na ostrovy japonského technika z perlové farmy. V roku 1963 bola v lagúne na atole Hikueru založená prvá perlová farma. Úspech sa dostavil do dvoch rokov. V súčasnej dobe je v Polynézii približne 26 perlových fariem a 85% z nich kontroluje jediná rodina. Aj všetky ostatné farmy sú rodinného charakteru. Distribúcia týchto perál je dnes riadená z Tahiti a podlieha prísnym vládnym regulativům a akostné kontrole. Chov perál v tejto oblasti sa miestni farmári snažia viesť ekologicky a udržiteně.

Tahitské perly Perlomat 

 

Niekedy bývajú pod menom tahitské perly nepresne označované i ostatné čierne perly z iných oblastí Pacifiku. Ale to práve tahitské perly, ktoré vytvárajú svetový štandard pre všetky ďalšie prirodzene čierne perly Pacifiku. Presne vzaté je však väčšina tahitských perál v odtieňoch šedej a termín čiernej perly je používaný pre označenie všetkých perál produkovaných pílochvostý mušlí rodu Pinctada margaritifera. Tieto veľké mušle dorastajú 30 cm v priemere a majú prírodné čiernu perleť. Pozor nezamieňajte prírodne čierne perly za prírodné perly (pozri náš článok "Kde sa berú prírodné divokej perly?") Ide tu o prírodnú čiernu farbu perlete, ale perly sú kultivované. Prírodné tahitské perly existujú tiež. Ich farba je menej čierna, skôr s odtieňom do bronzovej.

 

Tajomstvo pôvabu čiernych perál

 

to najmä ich odlesky, ktoré vedia byť krásne dúhové.

V perlařském priemysle boli farbám a farebným odleskom definované konkrétne termíny:


Základná farba/ odlesky:

pávie - zeleno čierna
baklažánová - purpurovo čierna
champagne - zlato šedá
pistáciová - šedo zelená
fialkastá, levanduľová - modrasto čierna
Tahitská zlatá - čierno zlatá
holubia sivá - šedo fialová
šedá - striebristá
mesačný sivá - svetlo šedá
šedá - povrchová iridescence

 

Lesk perál býva zamatový kovový. Je to práve lesk perly čo odráža svetlo. Keď odlesky na perly svetlé a vidíte ich ostré okraje je lesk označovaný ako vysoký alebo veľmi vysoký. Čím je lesk vyššia, tým perly drahšie. Zároveň prírodné divoké čierne perly majú lesk jemný, zamatový a preto niektorí šperkári dávajú prednosť perlám s jemnejším leskom. Schopnosť odrážať svetlo a charakter odleskov úzko súvisí s charakterom a hrúbkou vrchnej perleťové vrstvy. Hrúbka ušľachtilé perleťové vrstvy sa pohybuje v rozmedzí 0,8 - 2 mm. Tahitská vláda zakázala vývoz perál s hrúbkou vrstvy nižšou ako 0,8 mm
 

 

Tahitské perly barevnost a tvar

 

Farebnosť perál prechádza od striebristo šedých cez dúhovú pávie so zelenými alebo fialovými odleskami po striebristo modrej. Vzácnejšie a drahšie sú odtiene medené, bronzové a zlatavě- šedej. Farba tahitských perál tiež často nebýva jednoliata a môže sa na perly meniť. Perla je na jednom konci svetlá a prechádza postupne do šedej s modrými odleskami na druhom konci. Týchto dramatických efektov sa v šperkárstve krásne využiť. Každá perla je tak neopakovateľná a jedinečná. Čím je farba perly vzácnejšie, čistejšie a menej častá, tým je perla ceněnější a drahšie. Cena perál rastie tiež ak ide o dobre zladený pár perál pre náušnice. Farebne zladený perlový náhrdelník vytvorený z perál v jednom farebnom tóne je potom učinený poklad..

 

Téma farebnosti perál súvisí tiež s najčastejšie používaným spôsobom úpravy týchto perál a to farbením. Vylepšovanie perál farbením eventuálne aj leštením je u prírodne čiernych perál bežne dostupných na trhu stále častejšie. Dofarbovanie prirodzene čiernych perál sa obvykle po prvej fáze samotného zafarbenie fixuje laserom alebo ponorením do fixačného činidla. Čo sa leštenie perál týka - to sa používa na redukciu drobných povrchových nedokonalostí-bodiek, ich minimalizácia má však pochopiteľne za následok stenčenie ušľachtilej perleťové vrstvy. Všetky tieto eventuálnej úpravy sú legitímnymi šperkárskymi technikami a pomáhajú klenotníkům získať z materiálu to najlepšie. Je však dôležité, aby sa všetky tieto "vylepšenia" bola na materiáli, respektíve šperku, uvedená a aby o nich bol zákazník korektne informovaný tak, aby perla nebola ponúkaná ako prirodzene čierna. Pretože dofarbovanie nie je na tahitských perlách voľným okom viditeľné odporúčame, ak kupujete šnúru tahitských perál prezentovaných ako prirodzene čierne, mať túto skutočnosť podloženú gemologickými certifikátom. Iným obľúbeným spôsobom úpravy farby tahitských perál je bielenie. Môže to znieť v prvej chvíli trochu paradoxne, ak je reč o prírodne čiernych perlách, ale nie je to tak. Získavajú sa tak módne "čokoládové" perly. Je to po celom svete populárny a všeobecne akceptovaný postup. Atraktívne sú vďaka krásnym hrejivým odtieňom vo škálach hnedej, medenej cez bronzovú a medovo zlatú. Aby si čokoládové perly zachovali krásne farebné odlesky charakteristické pre tahitské perly je proces odfarbenie dvojstupňový, najprv sa perlám odníme farba a potom sa perly stabilizujú. Tak sa síce zmení základná farba perly, ale perla nie je mdlá, zostane jej živosť farebných odleskov. Tento dvojstupňový proces je pomerne cenovo náročný. Preto sa častejšie objavujú čokoládové perly, ktoré boli zafarbené jednostupňovým procesom. Ich farba je oproti výsledkom dvojstupňového procesu mdlá a bez odleskov.
 
Povrch tahitských perál býva len vzácne bez viditeľných nedostatkov. Drobné bodky na povrchu sú bežné. Bodky a priehlbiny bývajú niekedy sprevádzané bielou farbou perlete okolo priehlbiny. Zaujímavé je, že čím je perla tmavšia, tým sú drobné nedokonalosti menej viditeľné. S drobnými nedokonalosťami pracujú citlivo klenotníci a do týchto miest osadí montáž náušníc alebo je situujú do vizuálne menej exponovaných častí šperku tak, aby aj nie celkom dokonalá perla vyzerala na pohľad čisto a pekne. Niekedy môžu drobné bodky či ryhy prejsť až do krúžkovanie. Tieto krúžkované perly sú čím ďalej populárnejší ako u zákazníkov, tak u klenotníkov. Je tomu tak okrem iného vďaka ich priaznivej cene. Krúžkovanie perly majú najčastejšie ľahko vajcovitý až kvapkovitý tvar a sú ryhované po celom obvode. Ryhovanie dáva na tahitské perly vyniknúť farebným odleskom a robí pekné farebné efekty.

 

Čo sa tvaru týka, tahitské perly patrí vďaka relatívne silnej vrstve perlete k tým perlám, ktoré sú len veľmi zriedkavo ideálne guľaté a také perly sú potom v závislosti na svojich ďalších kvalitách výnimočne drahé. Častejšie sú perly takmer okrúhle, butony, kvapkovitá alebo barokové, niekedy tiež Keshi (perly ktoré vypudili jadro). Veľkosť tahitských perál sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 8 mm do 17 mm. Perly pod 8 mm takmer nenájdete a perly s veľkosťou nad 14 mm sú už považované za veľké a vzácne.

 

Tahitské perly sú oproti perlám Akoya a sladkovodným hodnotené na stupnici A-D. Viac k tejto hodnotenia nájdete v našom článku "Hodnotenie kvality perál"

 

Tahitská PERLY Z NAŠEJ PONUKY NÁJDETE TU
: Perlomat - Tahitské perly
 
 
Tahiti - namiesto dvoch svetov, raj na zemi i pod morskou hladinou

 

Pozor, prosím rešpektujte autorské práva - tento text je majetkom Perlomatu a žiadna jeho časť ani celok nesmú byť publikované alebo šírené bez súhlasu autora. Ďakujeme.

Zákazník
neprihlásený