Tejto vlastnosti si na perle všimneme zo všetkého najskôr. Vzniká vďaka odrazu lúčov svetla od vrstiev perlete. Perly s vysokým leskom spoznáte ľahko - uvidíte veľký kontrast medzi časťou perly, na ktorú dopadá priame svetlo a zvyškom perly, niekedy vytvoria ilúziu "gule" vnútri perly. Čím vyššia je tento kontrast, tým lepšie. Lesk a odlesky závisí na dvoch hlavných parametroch: svetlo dopadajúcim na perlu (jeho intenzita a kvalita) a hrúbke perleťové vrstvy perly. Čím je hrubšia vrstva perlete, tým žiarivejšia je lesk perly. Pri morských perál potom málo lesklý povrch indikuje tenkú vrstvu perlete na perly.
Prezrite si perlu zo všetkých strán pod intenzívnym zdrojom svetla. Hľadajte perly s vysokým kontrastom medzi časťami povrchu perly, na ktoré dopadá priame svetlo a na ktoré nie.
Odlesky vznikajú na perlách, ktoré majú silnú vrstvu perlete na jadre, jedná sa teda o perly s dlhou dobou kultivácie, ako sú napr. Perly južného Pacifiku (South Sea) alebo Cortézovo perly, Tahitské perly. Perleť musí byť dobre skryštalizovaný a prepojená. Farebné odlesky dobre vyniknú na perlách s nepravidelnými tvarmi.
Pri morských perál je to práve hrúbka perleťové vrstvy, ktorá najviac rozhoduje o kvalite perly. Čím je vrstva silnejšia, tým je jej lesk lepšie. Okrem hrúbky je ale dôležitá aj kryštalická štruktúra perleťové vrstvy. Ak sa perleť tvorí príliš rýchlo, bude menej transparentné. Výsledkom je potom perla s nižším leskom, pretože svetlo sa zle odráža o vrstvy perlete. Taká perla je potom cenovo dostupnejšie (čínske Akoya perly oproti japonským perlám).
Kvalita perlete je daná teplotou vody, v ktorej perlorodky žije, rovnako ako stabilita životného prostredia a kvalita vody. Napr. na perlách v teplých vodách južného Pacifiku sa tvoria perleť až 20x rýchlejšie ako vo vodách Číny alebo Japonska. Preto majú japonské perly väčšinou vyšší lesk a perly južného Pacifiku zasa bohaté farebné odlesky, čo je dané silnou vrstvou perlete.
Priemerná hlúbka perleťové vrstvy je u morských perál asi 10% priemeru perly, zriedkakedy prekračuje 20%. U vysoko kvalitných perál z južného Pacifiku, ktoré majú vrstvu perlete tradične silnejší, než ostatné morské perly môžu mať vrstvu perlete silnejšie ako 40% priemeru perly.
Hlúbku perleťové vrstvy môžeme voľným okom do určitej miery odhadnúť, keď si pozorne prezrieme lesk a odlesky perly, skontrolujeme, či sa perleť neodlupuje a nie sú v nej praskliny. Dobrú orientáciu nám tiež ponúkne vŕtaný otvor v perle, kde môžeme skontrolovať hrúbku perlete na hrane. Pri veľmi slabých vrstiev perlete na morských perlách môže tiež presvitať kresba perleťového jadra na povrch perly. Toto všetko je dobre vidieť ak si posvietite lampičkou zozadu a perlu akoby presvietime. Takto vždy odhalíte praskliny v perle, ktoré na bežnom svetle nemusí byť viditeľné. .
Barva je významný faktor, který je třeba brát v úvahu při výběru perlového šperku. Jedná se o faktor čistě subjektivní, není jedna barva krásnější než druhá, hlavní roli hrají vždy osobní preference, odstín pokožky, barva očí a vlasů a příležitost, pro kterou šperk vybíráme. Nebojme se vybírat si z celé barevné škály, kterou nám příroda dává k dispozici. Barevná škála přirozených odstínů perel je široká. Gemologové přitom obecně řadí perly do dvou kategorií: bílá a černá perla. Do kategorie bílá perla - rozumějme světlá perla patří perly bílé, krémové, růžové - lososové až champagne - zlatavé, fialkové lila. Do kategorie perel černých pak řadíme všechny přirozeně tmavé perly v odstínech šedé, zelené, modré, černo fialové. Většina produkce přírodních barev kultivovaných perel je v kategorii světlých perel, z nichž jen malé procento je bílé až krémové. Přirozeně černých perel je ještě méně než perel čistě bílých a jsou proto vysoce ceněné a žádané. Hodnota náhrdelníku z prvotřídních bílých či černých perel, k tomu navíc ideálně kulatých s čistým povrchem se vždy pohybuje v několika desítkách až stovkách tisíc korun. A právě proto, že jsou jak bílé tak černé perly tak žádané a tak obtížně cenově dostupné bývají perly často barevně upravovány - běleny nebo dobarvovány.
U svetlých perál hodnotíme dva základné prvky: základnú farbu tela perly a jej odlesk (odlesk je viditeľný po okrajoch perly, kde dochádza k inému uhlu lomu svetla). Prirodzená základná farba je v tomto prípade najčastejšie krémová, vzácnejšie snehovo biela alebo zlatá. Farebný odlesk určuje sekundárne farbu, napr. Doružova, dozelena, dostříbrna alebo domodra. Pokiaľ hovoríme o farbe perly, máme teda na mysli kombináciu základnej farby a jej odlesku. Napr. bieloružové sú biele perly s nádychom do ružova. Takéto perly sú veľmi vzácne a drahé. Krémové perly bez farebných odleskov sú častejšie a teda aj cenovo dostupnejšie. Pre dosiahnutie čisto bielej farby bývajú krémovej perly často bielené. Bielené perly pritom takmer vždy postrádajú dúhové farebné odlesky ktoré dávajú bielym perlám ich kúzlo a hodnotu.
U ostatných farieb perál sa na opis farby pridáva ešte jeden faktor: intenzita farby od svetlej po tmavú. U prirodzene "čiernych" kultivovaných perál sa môže farba pohybovať od svetlo šedej cez tmavo šedú až k čiernej, ale zahŕňa aj modrú a zelenú a odtiene sú väčšinou dozelena alebo doružova. U tmavých perál je najžiadanejší odtieň dozelena, najmä ak vytvára efekt pávieho pera. Ružový odtieň na tmavých perlách vytvára svetlo fialový efekt alebo efekt farby baklažánu. Tieto farby sú veľmi rovnako veľmi cenené. Pre dosiahnutie tmavých a aktuálne módnych farieb bývajú perly na trhu často dofarbované.
Přemýšlejte o povrchu perly jako by to byla vaše vlastní pokožka. Jen opravdu výjimečně je bez malých vad a kazů. A u perel je tomu podobně. Na povrchu perly se mohou objevit malé kazy, tmavé tečky, důlky nebo malé boule. Čím méně je takových vad na povrchu, tím je perla cennější. Perly, na kterých nejsou zřetelné žádné povrchové vady nebo nerovnosti jsou extrémně vzácné.
Tento faktor není považován za tak důležitý, jako je tloušťka perleti a tedy lesk s odlesky. Malým nepravidelnostem na povrchu perly se nevyhneme, nemusí však být nutně na závadu. Rozhodně si ale musíme dát pozor na praskliny. Praskliny v perleti můžou zásadním způsobem snížit životnost perly, proto se jim snažíme vyhnout.
Někdy mohou tmavé skvrny na povrchu vzniknout i při používání parfému nebo jiné kosmetiky. Takové znečištění by mělo dát odstranit jemným otřením jelenicí či vlhkým hadříkem.
Rozoznávame tri základné tvarové typy perál:
- Okrúhle
- Symetrické
- Barokový
Okrúhle perly sú najvzácnejšie a tiež najdrahšie. Symetrické perly môžu mať tvar kvapky alebo hrušky a posudzuje sa ich symetria. Barokový perly sú tvarovo nepravidelné. Ich obľuba čím ďalej viac rastie a to najmä ak sa jedná o veľké perly z južného Pacifiku, ktoré by ako okrúhle boli extrémne drahé, v barokovej forme náhrdelníky z týchto perál sú síce ešte stále drahé, ale už sú bežnému človeku dostupné, pritom v prípade South sea perál rozhodne nejde o lacné perly a vždy sa jedná sa o nádherný nekonvenčné šperk, ktorý bude vhodný pre každú príležitosť.
V poslednej dobe sa na trh dostávajú i ďalšie tvary, ktoré sa neradí do žiadnej z troch základných kategórií. Jedná sa napríklad o perly v tvare mince, tehličky, kríže a ďalších. Kompletný prehľad týchto tvarov perál nájdete v špeciálnom článku na túto tému..
Všeobecne sa dá povedať, že čím väčšia perla, tým má vyššiu hodnotu. U rôznych druhov perál sa však veľkosť posudzuje rôzne. Napríklad kým u Akoya perál sú perly väčšie ako 8mm v priemere považované za veľmi veľké, u perál južného Pacifiku je perla o priemere 8mm považovaná za malú, v tejto kategórii je priemerná veľkosť perál 13-15 mm a až od 16 mm hovoríme o veľmi veľkých perlách. Preto sa tiež v závislosti na veľkosti perly výrazne mení cena. U Akoya perál sa cena výrazne zvyšuje od velkosti 7 mm, u perál južného Pacifiku sa cena výrazne zvyšuje, ak majú priemer 15 mm a viac.
Ako sme už spomenuli v článku o kultivácii sladkovodných a morských perál, u morských variantov je veľkosť perly z veľkej miery daná veľkosťou vloženého jadra (korálku). Avšak čím väčšie korálik do mušle vložíme, tým je väčšia šanca, že perlotvorka jadro odmietne. Navyše čím väčší je vložený korálik, tým je väčšia je pravdepodobnosť, že perla bude mať nekvalitné vrstvu perlete, nepravidelný tvar a vady na povrchu. Preto sú veľké perly o toľko drahšie ako perly menšie.
Pozor, prosím rešpektujte autorské práva - tento text je majetkom Perlomatu a žiadna jeho časť ani celok nesmú byť publikované alebo šírené bez súhlasu autora. Ďakujeme.