Katalóg tovaru

To dôležité o perlách

Všetko čo potrebujete vedieť o perlových náhrdelníkoch

Pertlové náhrdelníky

 

Noste perly štýlovo!

Orientáciu vo svete perlových náhrdelníkov Vám poskytne rozdelenie náhrdelníkov podľa dĺžky. Každá dĺžka sa hodí pre inú príležitosť. Zjednodušene možno povedať, že čím je náhrdelník dlhší tým je formálnejšie, rovnako ako dĺžka šiat :-) V spoločnosti ale ustálené konvencie, ktoré definujú, ktorý náhrdelník je vhodný na popoludňajší čaji o piatej a ktorý do opery. Pomôžeme Vám sa zorientovať.

 

Náhrdelníky môžeme rozdeliť do šiestich kategórií podľa dĺžky šnúry:

 

 

 

 

 

 

Collar / dĺžky 30-33 cm

Je to najkratšia typ náhrdelníka obopínajúci tesne krk ako golier. Collar zvyčajne drží vysoko na krku, často nesplýva ani ku kľúčnej kosti a býva obvykle viacradový. Je vhodné mať nameraný obvod krku, aby náhrdelník dobre sedel. Tento náhrdelník sa ideálne hodí k lodičkovému alebo V výstrihu či k šatám bez ramienok. Pri kombinácii náhrdelníka a tvaru výstrihu si dávajte pozor, aby sa vám náhrdelník nenořil pod výstrih.

 

Choker / dĺžky 35 - 40 cm

Jedná sa o úplne základné kúsok, ktorý by nemal chýbať v šperkovnici žiadne skutočné dámy. Tento klasický a univerzálny náhrdelník je vhodný ku všetkým typom príležitostí a najviac ho znosíte. Choker obopína tesne krk alebo mierne splýva na úroveň kľúčnej kosti. Pre tento druh náhrdelníka je dobré mať nameraný obvod krku, aby šperk dobre sadol a obopínala krk tesne, ale neškrtil. Určitú nápovedou k voľbe veľkosti šperku vám môže byť číslo konfekčnej veľkosti, ktorú žena nosí. Dáma s veľkosťou šiat 38 môže pohodlne nosiť náhrdelník s dĺžkou 38 cm. Choker môže byť doplnený Adjust - retiazkou ktorý pomáha upraviť dĺžku náhrdelníka a podľa potreby ho povolí alebo skráti. Choker vhodne doplní akýkoľvek outfit, hodí sa k blúzkam s malým výstrihom, k šatám bez ramienok či do výstrihu v tvare V.


 
Princess / dĺžky: 42,5 - 47,5 cm


"Princeznovský" náhrdelník s dĺžkou 45 cm je najrozšírenejším typom perlového náhrdelníka. Náhrdelník princess predpokladá základné dress code, aspoň smart casual či DRESS casual. Tieto náhrdelníky splývajú na úroveň hornej časti hrudnej kosti. Hodí sa najlepšie k šatám s malým výstrihom alebo sa pekne ponorí do hlbšieho dekoltu v tvare V. Vo výstrihu decentne upozorní na prednosti svojej majiteľky. J Princess je dobrou voľbou ak vyberáte darček a nie ste si istí dĺžkou náhrdelníka. Zároveň bude tento náhrdelník pohodlný a nebude škrtiť.



Matinee / dĺžky: 50 - 60 cm

Náhrdelníky splývajúce na úroveň hornej hrudnej kosti - do polovice hrude. Táto dĺžka pôsobí veľmi žensky a elegantne. S touto dĺžkou náhrdelníka pri dodržaní základného dress codu neurobíte cez deň chybu. Tento náhrdelník ľahko zdvihne váš casual look na úroveň bussines look alebo evening dress. Hodí sa k roláku alebo k šatám s väčším výstrihom. Pretože náhrdelník splýva cez šaty, vynikne najlepšie na šatách bez vzoru alebo len s jemným vzorom.


Opera / Dĺžky: 70 - 90 cm


Náhrdelník splýva mierne pod prsia alebo k pásu. Je krásne univerzálny a dá sa obtočiť dvakrát okolo krku. Nosený voľne cez prsia má ľahko retro nádych. Tradične sa tento náhrdelník nosil k večerným šatám a do opery podľa ktorej získal meno. Hodí sa cez šaty bez vzoru alebo s jemným vzorom.


Rope alebo tiež Lariat / Dĺžky: viac ako 90 cm

Rope je najdlhšia z perlových šnúr. Sú to náhrdelníky splývajúce k pásu a nižšie. Náhrdelník môže byť vybavený viac sponami, ktoré uľahčia a fixujú jeho aranžovanie. Rope sa hodí tak ako Opera cez šaty bez vzoru alebo s jemným vzorom. S týmto náhrdelníkom si vyhráte. Je nepreberné množstvo spôsobov ako ho nosiť. Môžete ich nosiť aj troj a viacnásobne obtočené, alebo s ležérnym uzlom v štýle 20. Let. Veľmi zvodné je ho raz obtočiť tesne okolo krku a dlhý koniec spustiť voľne do zadného hlbokého výstrihu u večerných šiat. Náhrdelník môžete stiahnuť na slučku okolo krku ako kravatu. Práve tak možno nosiť Rope obdobne uviazaný ako opasok, alebo aj ako náramok viacnásobne obmotaný okolo zápästia. Nebojte sa experimentovať, táto hra vás určite poteší.

 

Pozor, prosím rešpektujte autorské práva - tento text je majetkom Perlomatu a žiadna jeho časť ani celok nesmú byť publikované alebo šírené bez súhlasu autora. Ďakujeme.


Ceny sladkovodných a morských perál

Prečo morské perly ceněnější než sladkovodné riečne alebo jazerný perly?

 

Počty perál v jednej perlorodce a lokalita chovu

Sladkovodné perlorodky schopné pojať aj desať zárodkov z cudzej tkaniva a ukladanie perlete na ne prebieha rýchlejšie, než tomu je v morskej perlorodce. Pri morských perál pojme perlorodky vždy iba jednu perlu a to v maximálne dvoch cykloch po sebe. Ďalším limitujúcim kritériom je tiež oblasť chovu, lokalít kde môžu žiť morské perlorodky je na Zemi menej, než oblastí kde možno chovať sladkovodné perlorodky. Zároveň je podnikanie v chove morských perál oveľa viac rizikové kvôli možným nepriaznivým poveternostným vplyvom. Preto je sladkovodných perál na trhu viac a to má vplyv na ich cenu.

 

Od nuly alebo od jadra

Na druhú stranu sladkovodné perly rastú "od nuly" v perlorodce a tak je veľká šanca, že vznikne perla oválna alebo kvapkovitá a zostaviť náhrdelník z naozaj okrúhlych sladkovodných perál vyžaduje prebrať tisíce perál nedokonale tvarovaných.

 

Otázka luxusu

Kvôli predchádzajúcim uvedeným faktom morské perly všeobecne považované za luxusnejšie tovary ako perly sladkovodné. Tam, kde ceny sladkovodných perál končí, často len začínajú ceny perál morských.

To v sebe tiež nesie paradox, že položíme ak vedľa seba náušnice za rovnaké peniaze zo sladkovodných perál a z morských perál, kvalita sladkovodných perál bude vyššia.

 

Pozor, prosím rešpektujte autorské práva - tento text je majetkom Perlomatu a žiadna jeho časť ani celok nesmú byť publikované alebo šírené bez súhlasu autora. Ďakujeme.

 


Tahitské perly a ich pôvab

tahitské perly náhrdelník 

 

Tahitské perly stvoril podľa povesti boh,

 

ktorý po dúhe zostúpil na zem a daroval perlorodkám ich dúhové odlesky. Tieto perly patrí vďaka svojej farebnosti a odleskom k tým najžiadanejším perlám vôbec, sú zriedkavé a vysoko cenené. Tahitské perly pochádzajú z ostrovov a lagún Francúzskej Polynézie, kde sa pestujú na perlových farmách na otvorenom mori. Pestovanie perál vo Francúzskej Polynézii sa rozvinulo v 60. rokoch 20. Storočia. Francúz Jan-Marie Dormand v spolupráci s vládou priviedol na ostrovy japonského technika z perlové farmy. V roku 1963 bola v lagúne na atole Hikueru založená prvá perlová farma. Úspech sa dostavil do dvoch rokov. V súčasnej dobe je v Polynézii približne 26 perlových fariem a 85% z nich kontroluje jediná rodina. Aj všetky ostatné farmy sú rodinného charakteru. Distribúcia týchto perál je dnes riadená z Tahiti a podlieha prísnym vládnym regulativům a akostné kontrole. Chov perál v tejto oblasti sa miestni farmári snažia viesť ekologicky a udržiteně.

Tahitské perly Perlomat 

 

Niekedy bývajú pod menom tahitské perly nepresne označované i ostatné čierne perly z iných oblastí Pacifiku. Ale to práve tahitské perly, ktoré vytvárajú svetový štandard pre všetky ďalšie prirodzene čierne perly Pacifiku. Presne vzaté je však väčšina tahitských perál v odtieňoch šedej a termín čiernej perly je používaný pre označenie všetkých perál produkovaných pílochvostý mušlí rodu Pinctada margaritifera. Tieto veľké mušle dorastajú 30 cm v priemere a majú prírodné čiernu perleť. Pozor nezamieňajte prírodne čierne perly za prírodné perly (pozri náš článok "Kde sa berú prírodné divokej perly?") Ide tu o prírodnú čiernu farbu perlete, ale perly sú kultivované. Prírodné tahitské perly existujú tiež. Ich farba je menej čierna, skôr s odtieňom do bronzovej.

 

Tajomstvo pôvabu čiernych perál

 

to najmä ich odlesky, ktoré vedia byť krásne dúhové.

V perlařském priemysle boli farbám a farebným odleskom definované konkrétne termíny:


Základná farba/ odlesky:

pávie - zeleno čierna
baklažánová - purpurovo čierna
champagne - zlato šedá
pistáciová - šedo zelená
fialkastá, levanduľová - modrasto čierna
Tahitská zlatá - čierno zlatá
holubia sivá - šedo fialová
šedá - striebristá
mesačný sivá - svetlo šedá
šedá - povrchová iridescence

 

Lesk perál býva zamatový kovový. Je to práve lesk perly čo odráža svetlo. Keď odlesky na perly svetlé a vidíte ich ostré okraje je lesk označovaný ako vysoký alebo veľmi vysoký. Čím je lesk vyššia, tým perly drahšie. Zároveň prírodné divoké čierne perly majú lesk jemný, zamatový a preto niektorí šperkári dávajú prednosť perlám s jemnejším leskom. Schopnosť odrážať svetlo a charakter odleskov úzko súvisí s charakterom a hrúbkou vrchnej perleťové vrstvy. Hrúbka ušľachtilé perleťové vrstvy sa pohybuje v rozmedzí 0,8 - 2 mm. Tahitská vláda zakázala vývoz perál s hrúbkou vrstvy nižšou ako 0,8 mm
 

 

Tahitské perly barevnost a tvar

 

Farebnosť perál prechádza od striebristo šedých cez dúhovú pávie so zelenými alebo fialovými odleskami po striebristo modrej. Vzácnejšie a drahšie sú odtiene medené, bronzové a zlatavě- šedej. Farba tahitských perál tiež často nebýva jednoliata a môže sa na perly meniť. Perla je na jednom konci svetlá a prechádza postupne do šedej s modrými odleskami na druhom konci. Týchto dramatických efektov sa v šperkárstve krásne využiť. Každá perla je tak neopakovateľná a jedinečná. Čím je farba perly vzácnejšie, čistejšie a menej častá, tým je perla ceněnější a drahšie. Cena perál rastie tiež ak ide o dobre zladený pár perál pre náušnice. Farebne zladený perlový náhrdelník vytvorený z perál v jednom farebnom tóne je potom učinený poklad..

 

Téma farebnosti perál súvisí tiež s najčastejšie používaným spôsobom úpravy týchto perál a to farbením. Vylepšovanie perál farbením eventuálne aj leštením je u prírodne čiernych perál bežne dostupných na trhu stále častejšie. Dofarbovanie prirodzene čiernych perál sa obvykle po prvej fáze samotného zafarbenie fixuje laserom alebo ponorením do fixačného činidla. Čo sa leštenie perál týka - to sa používa na redukciu drobných povrchových nedokonalostí-bodiek, ich minimalizácia má však pochopiteľne za následok stenčenie ušľachtilej perleťové vrstvy. Všetky tieto eventuálnej úpravy sú legitímnymi šperkárskymi technikami a pomáhajú klenotníkům získať z materiálu to najlepšie. Je však dôležité, aby sa všetky tieto "vylepšenia" bola na materiáli, respektíve šperku, uvedená a aby o nich bol zákazník korektne informovaný tak, aby perla nebola ponúkaná ako prirodzene čierna. Pretože dofarbovanie nie je na tahitských perlách voľným okom viditeľné odporúčame, ak kupujete šnúru tahitských perál prezentovaných ako prirodzene čierne, mať túto skutočnosť podloženú gemologickými certifikátom. Iným obľúbeným spôsobom úpravy farby tahitských perál je bielenie. Môže to znieť v prvej chvíli trochu paradoxne, ak je reč o prírodne čiernych perlách, ale nie je to tak. Získavajú sa tak módne "čokoládové" perly. Je to po celom svete populárny a všeobecne akceptovaný postup. Atraktívne sú vďaka krásnym hrejivým odtieňom vo škálach hnedej, medenej cez bronzovú a medovo zlatú. Aby si čokoládové perly zachovali krásne farebné odlesky charakteristické pre tahitské perly je proces odfarbenie dvojstupňový, najprv sa perlám odníme farba a potom sa perly stabilizujú. Tak sa síce zmení základná farba perly, ale perla nie je mdlá, zostane jej živosť farebných odleskov. Tento dvojstupňový proces je pomerne cenovo náročný. Preto sa častejšie objavujú čokoládové perly, ktoré boli zafarbené jednostupňovým procesom. Ich farba je oproti výsledkom dvojstupňového procesu mdlá a bez odleskov.
 
Povrch tahitských perál býva len vzácne bez viditeľných nedostatkov. Drobné bodky na povrchu sú bežné. Bodky a priehlbiny bývajú niekedy sprevádzané bielou farbou perlete okolo priehlbiny. Zaujímavé je, že čím je perla tmavšia, tým sú drobné nedokonalosti menej viditeľné. S drobnými nedokonalosťami pracujú citlivo klenotníci a do týchto miest osadí montáž náušníc alebo je situujú do vizuálne menej exponovaných častí šperku tak, aby aj nie celkom dokonalá perla vyzerala na pohľad čisto a pekne. Niekedy môžu drobné bodky či ryhy prejsť až do krúžkovanie. Tieto krúžkované perly sú čím ďalej populárnejší ako u zákazníkov, tak u klenotníkov. Je tomu tak okrem iného vďaka ich priaznivej cene. Krúžkovanie perly majú najčastejšie ľahko vajcovitý až kvapkovitý tvar a sú ryhované po celom obvode. Ryhovanie dáva na tahitské perly vyniknúť farebným odleskom a robí pekné farebné efekty.

 

Čo sa tvaru týka, tahitské perly patrí vďaka relatívne silnej vrstve perlete k tým perlám, ktoré sú len veľmi zriedkavo ideálne guľaté a také perly sú potom v závislosti na svojich ďalších kvalitách výnimočne drahé. Častejšie sú perly takmer okrúhle, butony, kvapkovitá alebo barokové, niekedy tiež Keshi (perly ktoré vypudili jadro). Veľkosť tahitských perál sa obvykle pohybuje v rozmedzí od 8 mm do 17 mm. Perly pod 8 mm takmer nenájdete a perly s veľkosťou nad 14 mm sú už považované za veľké a vzácne.

 

Tahitské perly sú oproti perlám Akoya a sladkovodným hodnotené na stupnici A-D. Viac k tejto hodnotenia nájdete v našom článku "Hodnotenie kvality perál"

 

Tahitská PERLY Z NAŠEJ PONUKY NÁJDETE TU
: Perlomat - Tahitské perly
 
 
Tahiti - namiesto dvoch svetov, raj na zemi i pod morskou hladinou

 

Pozor, prosím rešpektujte autorské práva - tento text je majetkom Perlomatu a žiadna jeho časť ani celok nesmú byť publikované alebo šírené bez súhlasu autora. Ďakujeme.

Jakost perál, kvalita a cena

dáma s perlami

 

Lesk a odlesky, hĺbka perlete, kvalita povrchu, farba, tvar, veľkosť

 

Lesk

  Tejto vlastnosti si na perle všimneme zo všetkého najskôr. Vzniká vďaka odrazu lúčov svetla od vrstiev perlete. Perly s vysokým leskom spoznáte ľahko - uvidíte veľký kontrast medzi časťou perly, na ktorú dopadá priame svetlo a zvyškom perly, niekedy vytvoria ilúziu "gule" vnútri perly. Čím vyššia je tento kontrast, tým lepšie. Lesk a odlesky závisí na dvoch hlavných parametroch: svetlo dopadajúcim na perlu (jeho intenzita a kvalita) a hrúbke perleťové vrstvy perly. Čím je hrubšia vrstva perlete, tým žiarivejšia je lesk perly. Pri morských perál potom málo lesklý povrch indikuje tenkú vrstvu perlete na perly.

Prezrite si perlu zo všetkých strán pod intenzívnym zdrojom svetla. Hľadajte perly s vysokým kontrastom medzi časťami povrchu perly, na ktoré dopadá priame svetlo a na ktoré nie.

 

Odlesky

  Odlesky vznikajú na perlách, ktoré majú silnú vrstvu perlete na jadre, jedná sa teda o perly s dlhou dobou kultivácie, ako napr. Perly južného Pacifiku (South Sea) alebo Cortézovo perly, Tahitské perly. Perleť musí byť dobre skryštalizovaný a prepojená. Farebné odlesky dobre vyniknú na perlách s nepravidelnými tvarmi.

 

Hĺbka perlete u morských perál a ich lesk

  Pri morských perál je to práve hrúbka perleťové vrstvy, ktorá najviac rozhoduje o kvalite perly. Čím je vrstva silnejšia, tým je jej lesk lepšie. Okrem hrúbky je ale dôležitá aj kryštalická štruktúra perleťové vrstvy. Ak sa perleť tvorí príliš rýchlo, bude menej transparentné. Výsledkom je potom perla s nižším leskom, pretože svetlo sa zle odráža o vrstvy perlete. Taká perla je potom cenovo dostupnejšie (čínske Akoya perly oproti japonským perlám).

  
Kvalita perlete je daná teplotou vody, v ktorej perlorodky žije, rovnako ako stabilita životného prostredia a kvalita vody. Napr. na perlách v teplých vodách južného Pacifiku sa tvoria perleť až 20x rýchlejšie ako vo vodách Číny alebo Japonska. Preto majú japonské perly väčšinou vyšší lesk a perly južného Pacifiku zasa bohaté farebné odlesky, čo je dané silnou vrstvou perlete.

Priemerná hlúbka perleťové vrstvy je u morských perál asi 10% priemeru perly, zriedkakedy prekračuje 20%. U vysoko kvalitných perál z južného Pacifiku, ktoré majú vrstvu perlete tradične silnejší, než ostatné morské perly môžu mať vrstvu perlete silnejšie ako 40% priemeru perly.

  
Hlúbku perleťové vrstvy môžeme voľným okom do určitej miery odhadnúť, keď si pozorne prezrieme lesk a odlesky perly, skontrolujeme, či sa perleť neodlupuje a nie sú v nej praskliny. Dobrú orientáciu nám tiež ponúkne vŕtaný otvor v perle, kde môžeme skontrolovať hrúbku perlete na hrane. Pri veľmi slabých vrstiev perlete na morských perlách môže tiež presvitať kresba perleťového jadra na povrch perly. Toto všetko je dobre vidieť ak si posvietite lampičkou zozadu a perlu akoby presvietime. Takto vždy odhalíte praskliny v perle, ktoré na bežnom svetle nemusí byť viditeľné.
.

 

Farebnosť perál

Barva je významný faktor, který je třeba brát v úvahu při výběru perlového šperku. Jedná se o faktor čistě subjektivní, není jedna barva krásnější než druhá, hlavní roli hrají vždy osobní preference, odstín pokožky, barva očí a vlasů a příležitost, pro kterou šperk vybíráme. Nebojme se vybírat si z celé barevné škály, kterou nám příroda dává k dispozici. Barevná škála přirozených odstínů perel je široká. Gemologové přitom obecně řadí perly do dvou kategorií: bílá a černá perla. Do kategorie bílá perla - rozumějme světlá perla patří perly bílé, krémové, růžové - lososové až champagne - zlatavé, fialkové lila. Do kategorie perel černých pak řadíme všechny přirozeně tmavé perly v odstínech šedé, zelené, modré, černo fialové. Většina produkce přírodních barev kultivovaných perel je v kategorii světlých perel, z nichž jen malé procento je bílé až krémové. Přirozeně černých perel je ještě méně než perel čistě bílých a jsou proto vysoce ceněné a žádané. Hodnota náhrdelníku z prvotřídních bílých či černých perel, k tomu navíc ideálně kulatých s čistým povrchem se vždy pohybuje v několika desítkách až stovkách tisíc korun. A právě proto, že jsou jak bílé tak černé perly tak žádané a tak obtížně cenově dostupné bývají perly často barevně upravovány - běleny nebo dobarvovány.

 

U svetlých perál hodnotíme dva základné prvky: základnú farbu tela perly a jej odlesk (odlesk je viditeľný po okrajoch perly, kde dochádza k inému uhlu lomu svetla). Prirodzená základná farba je v tomto prípade najčastejšie krémová, vzácnejšie snehovo biela alebo zlatá. Farebný odlesk určuje sekundárne farbu, napr. Doružova, dozelena, dostříbrna alebo domodra. Pokiaľ hovoríme o farbe perly, máme teda na mysli kombináciu základnej farby a jej odlesku. Napr. bieloružové sú biele perly s nádychom do ružova. Takéto perly sú veľmi vzácne a drahé. Krémové perly bez farebných odleskov sú častejšie a teda aj cenovo dostupnejšie. Pre dosiahnutie čisto bielej farby bývajú krémovej perly často bielené. Bielené perly pritom takmer vždy postrádajú dúhové farebné odlesky ktoré dávajú bielym perlám ich kúzlo a hodnotu.

U ostatných farieb perál sa na opis farby pridáva ešte jeden faktor: intenzita farby od svetlej po tmavú. U prirodzene "čiernych" kultivovaných perál sa môže farba pohybovať od svetlo šedej cez tmavo šedú až k čiernej, ale zahŕňa aj modrú a zelenú a odtiene sú väčšinou dozelena alebo doružova. U tmavých perál je najžiadanejší odtieň dozelena, najmä ak vytvára efekt pávieho pera. Ružový odtieň na tmavých perlách vytvára svetlo fialový efekt alebo efekt farby baklažánu. Tieto farby sú veľmi rovnako veľmi cenené. Pre dosiahnutie tmavých a aktuálne módnych farieb bývajú perly na trhu často dofarbované
.

 

Kvalita povrchu

Přemýšlejte o povrchu perly jako by to byla vaše vlastní pokožka. Jen opravdu výjimečně je bez malých vad a kazů. A u perel je tomu podobně. Na povrchu perly se mohou objevit malé kazy, tmavé tečky, důlky nebo malé boule. Čím méně je takových vad na povrchu, tím je perla cennější. Perly, na kterých nejsou zřetelné žádné povrchové vady nebo nerovnosti jsou extrémně vzácné.

Tento faktor není považován za tak důležitý, jako je tloušťka perleti a tedy lesk s odlesky. Malým nepravidelnostem na povrchu perly se nevyhneme, nemusí však být nutně na závadu. Rozhodně si ale musíme dát pozor na praskliny. Praskliny v perleti můžou zásadním způsobem snížit životnost perly, proto se jim snažíme vyhnout.

Někdy mohou tmavé skvrny na povrchu vzniknout i při používání parfému nebo jiné kosmetiky. Takové znečištění by mělo dát odstranit jemným otřením jelenicí či vlhkým hadříkem.

 

Tvary perál

Rozoznávame tri základné tvarové typy perál:

- Okrúhle
- Symetrické
- Barokový

Okrúhle perly sú najvzácnejšie a tiež najdrahšie. Symetrické perly môžu mať tvar kvapky alebo hrušky a posudzuje sa ich symetria. Barokový perly sú tvarovo nepravidelné. Ich obľuba čím ďalej viac rastie a to najmä ak sa jedná o veľké perly z južného Pacifiku, ktoré by ako okrúhle boli extrémne drahé, v barokovej forme náhrdelníky z týchto perál sú síce ešte stále drahé, ale už sú bežnému človeku dostupné, pritom v prípade South sea perál rozhodne nejde o lacné perly a vždy sa jedná sa o nádherný nekonvenčné šperk, ktorý bude vhodný pre každú príležitosť.

V poslednej dobe sa na trh dostávajú i ďalšie tvary, ktoré sa neradí do žiadnej z troch základných kategórií. Jedná sa napríklad o perly v tvare mince, tehličky, kríže a ďalších. Kompletný prehľad týchto tvarov perál nájdete v špeciálnom článku na túto tému.
.

 

Veľkosť perál


Všeobecne sa dá povedať, že čím väčšia perla, tým má vyššiu hodnotu. U rôznych druhov perál sa však veľkosť posudzuje rôzne. Napríklad kým u Akoya perál sú perly väčšie ako 8mm v priemere považované za veľmi veľké, u perál južného Pacifiku je perla o priemere 8mm považovaná za malú, v tejto kategórii je priemerná veľkosť perál 13-15 mm a až od 16 mm hovoríme o veľmi veľkých perlách. Preto sa tiež v závislosti na veľkosti perly výrazne mení cena. U Akoya perál sa cena výrazne zvyšuje od velkosti 7 mm, u perál južného Pacifiku sa cena výrazne zvyšuje, ak majú priemer 15 mm a viac.

Ako sme už spomenuli v článku o kultivácii sladkovodných a morských perál, u morských variantov je veľkosť perly z veľkej miery daná veľkosťou vloženého jadra (korálku). Avšak čím väčšie korálik do mušle vložíme, tým je väčšia šanca, že perlotvorka jadro odmietne. Navyše čím väčší je vložený korálik, tým je väčšia je pravdepodobnosť, že perla bude mať nekvalitné vrstvu perlete, nepravidelný tvar a vady na povrchu. Preto sú veľké perly o toľko drahšie ako perly menšie.

 

Pozor, prosím rešpektujte autorské práva - tento text je majetkom Perlomatu a žiadna jeho časť ani celok nesmú byť publikované alebo šírené bez súhlasu autora. Ďakujeme.

 


ABCD perál - Sladkovodné a morské perly stručne

 south sea perly barevnost

 

Perly sladkovodní a mořské vznikají různými způsoby kultivace a v různých druzích perlorodek. Prakticky všechny běžně prodávané perly mořské i sladkovodní jsou výsledkem kultivačního procesu.

Rozdíl v kultivaci sladkovodních a mořských perel spočívá zejména ve vloženém jádru.

 

Kultivace sladkovodních prel

probíhá obvykle tak, že se do perlorodky vloží malý kousek živé tkáně jiné mušle. Tento kousek tkáně se stane jádrem a způsobí produkci conchiolinu a perleti, které se na něho začnou nabalovat podobně, jako letokruhy. Sladkovodní perla je proto celá z perleti. Vytvořit takovouto perlu trvá perlorodce většinou 2-7 let. Pokud bychom rozřízli říční perlu, typický průřez by byl tvořen vrstvami perleti až do jádra.

 

U mořských perel

se kromě malého kousku tkáně mušle vkládá dovnitř ještě kulatý korálek vytvořený z opracované lastury jiné mušle (tradičně se používá perleť z amerických říčních perel, experimentuje se ale také s novými moderními materiály).  Korálek a kousek tkáně  pak společně tvoří jádro perly, na které se usazují vrstvy conchiolinu a perleti. Průřez mořskou perlou tedy tvoří jádro a povlak.

  Kultivace mořské perly může trvat kratší dobu, 1-2 roky. Za tuto dobu se vložené jádro pokryje vrstvou kvalitní perleti o tloušťce minimálně 0,2 mm (u akoya) perl až 1 mm (u tahitských a south sea perel). I když kultivace mořských perel trvá kratší dobu, jsou mořské perly většinou dražší než perly sladkovodní, protože u mořské varianty jen asi 30-35% všech perlorodek přijme jádro a vytvoří perlu. Vysoká jsou také rizika spojená s chovem perlorodek na otevřeném moři v ponořených klecích. U sladkovodní varianty je úspěšnost přijetí implantátu mnohem vyšší. Kromě toho v jedné mořské mušli může vyrůst typicky jen jedna perla, kdežto do sladkovodních perlorodek lze vložit 20-40 jader najednou, jedna mušle tak může najednou teoreticky vyprodukovat i náhrdelník perel. Nikdy ale nemáte záruku, že všechny perly budou kvalitní, jakmile požadujete rovnoměrnou barvu nebo kulatost, odpad je obrovský.

 

Aby to ale nebylo tak jednoduché existují dnes již také sladkovodní perly pěstované na jádro jako mořské perly. Říká se jim Edisonovy či Ming perly, těm se budeme věnovat jindy.

 

Pozor, prosím respektujte autorská práva - tento text je majetkem Perlomatu a žádná jeho část ani celek nesmějí být publikovány nebo šířeny bez souhlasu autora. Děkujeme.


Perly - základné pojmy

Pravé perly

 

Pravé perly

pod týmto pojmom sa zvyčajne rozumie perly vzniknuté v perlorodce či už perly kultivované alebo perly prírodné - divoké.



Prírodné perly - divoké perly

jedná sa o perly vzniknuté voľne v prírode, bez ľudského pričinenia


Kultivované perly

perly vzniknuté v perlorodce za prispenia človeka. Tieto perami sú chované na farmách či morských alebo sladkovodných.


Sladkovodné perly

sú dvoch druhov, jazerné perly a riečne perly. Charakteristikou jazerných perál je to, že pochádzajú zo stojatej vody. Práve v jazerách sa s kultiváciou perál začínalo. Dnes je veľká väčšina sladkovodných perlových fariem tohto typu. Súčasné čínske farmy správajú perly výhradne v umelých nádržiach presnejšie v rybníkoch. Riečne perly sú chované v tečúcej vode. Aj tieto perly môžu byť divoké alebo kultivované. Niekedy býva termín riečne perly trochu nepresne zamieňaný s pojmom sladkovodné perly. Korektne vzaté riečne perly sú typické pre Americkú produkciu perál a divoké americké riečne perly sú špecifické, veľmi vzácne a výnimočne drahé. Svojim vzhľadom sú riečne perly veľmi odlišné od toho, čo si väčšina zákazníkov pod pojmom perla predstavuje. Krásnym príkladom riečnych perál sú Melo perly. Tieto perly majú skôr porcelánový vzhľad, postrádajú pre ostatných perly charakteristickú "perleť".